Masken: En blågul klänning till Nationaldagen

Vi blev bjudna på festligheter på Nationaldagen. Klädkoden för kvällen skulle vara blå-gult och trots att Masken i sin garderob har ett par riktigt gula klänningar så fick hon för sig att det kunde vara roligt att kanske sy sig en egen klädsel till festen. Jag vet inte riktigt vart iden kom från, då kläder inte är något som hon brukar att sy.
Efter en snabb googling hittades ett mycket passande tyg hos symaskinsexperten.se, både blågult och med dalahästar på. Dock var det i trikå och det är ju inget Masken är van att sy i. Dessutom äger hon bara en helt vanlig symaskin och är inte riktigt kunnig i de olika stygnen, utan vet bara att man kan använda sig av sicksack när man syr i trikå. Det är möjligt att symaskinen har något annat stygn som hade passat lite bättre, men nu var det detta hon körde på.

Tyget kom hem på posten tillsammans med en rulle mönsterpapper sådär en vecka innan festen skulle gå av stapeln. Som mall användes en gammal favoritklänning från HM. Den består av bara 4 mönsterdelar och var ganska så lätt att måla av på mönsterpapper. Sen var det bara att sätta igång att klippa och sy. Då mönstret på tyger var upprepande, men med lite olika storlekar på motivet så var mönsterpassningen lite klurig, men tycker att det blev riktigt bra tillslut. Då jag inte riktigt visste hur jag skulle få till fållarna på överdelen och tyget ändå var lite tunnare än i den gamla klänningen, så valde jag att göra överdelen i dubbelt tyg. Det tog ungefär två kvällar framför tv´n att få ihop skapelsen.

Blev nöjd med resultatet även om sömmarna i midjan har en stor risk att spricka, då sicksacksömmen inte riktigt är så töjbar som den borde vara när klänningen skall dras över mina breda axlar. Jag fick laga en söm efter första provningen och en söm i sidan fick sys på stående fot bara några minuter innan vi skulle åka iväg. Den sprack även på två ställen när jag tog av den.
Så om det skall bli mer klädsömnad i trikå i framtiden får det nog bli lite mer efterforskningar på bra sömnad, eller behövs det kanske en ny symaskin?!

Jg har tyvärr ingen bild på hur klänningen såg ut på… vi glömde lite bort att ta bilder.

Här har vi hela den blågula klädseln. Systern lånade det andra paret av skorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.